Monthly Makers - Tema: Papper

Här kommer den första uppgiften i det kreativa projektet Monthly Makers, denna månad ledd av den eminenta Un Vélo. Jag fick givetvis prestationsångest på en gång. Det får jag alltid av uppdrag från andra. Men efter tre år på Konstfack har jag insett att det är en del av själva skapandet. Det gäller att sänka kraven på sig själv och bara köra på sin första idé om man fastnat i för mycket spånande.
 
Ibland är det bra att leta inspiration inför såna här projekt, andra gånger inte. Den här gången undvek jag att titta på andra. Jag pluggade samtidigt som pappersgeniet Fideli och jag kände nu att jag inte ens tänkte försöka göra något liknande. Det kräver händer som jag inte har. Jag inser mina begränsningar när det gäller att klippa och vika fint och körde istället på pappersformer i 2D. Ett Matisse-inspirerat mönster blev ett bra och enkelt första projekt.
Så. En vinterträdgård på badrumsfönstret klippta av ark jag färglagt med torrpasteller. Jag tänkte att blommorna skulle bli mer livfulla i ljuset ifall färgen var ojämn till skillnad från om jag använt ett redan färgat papper. Formerna tänker jag använda i andra kollage en annan gång. Jag har redan en liten uppsättning pappersblommor i en av mina materiallådor.
 
Ser fram emot nästa uppgift! Jag hoppas folk kommer att blogga sina misslyckanden också. För mig är det nästan mer intressant att dokumentera och analysera dem än det som blir snyggt och rätt.
 

Fingermat: försök nummer 1

 
Vi har kört med puréer med småbitar i till Noah fram tills nu. Han har börjat visa att han gärna vill äta själv, men det är svårt att få honom att förstå att det inte är lämpligt att hålla gröten med bara händerna. Därför prövade jag att göra små korvar av lax i lagom storlek för små fingrar att grabba tag i.
 
Korvarna gjorde jag av en laxfilé som fick stå i ugnen i 12 minuter (180 grader). Sedan mosade jag sönder den och blandade i ett ägg med lite dill till en smet. Efter det formade jag små bebisstora korvar och stekte dem på medelvärme tills de var gyllenbruna runt om. Jag serverade korvarna med lite potatis- och morotspuré.
 
Kan berätta att gossen verkade tycka att det var gott. Han proppade in en efter en i munnen och tuggade, tuggade, tuggade. Dessvärre fattade han inte hur man skulle svälja, så det tog väl ungefär en halvtimme innan jag lyckades få ut bitarna ur munnen på honom. Vi fick köra med bara puré istället. Jag får nog vänta med fingermat tills dess han fått fler tänder, men då kommer jag definitivt göra dessa korvar igen.
 

DIY: Pimpa ditt IKEA-porslin

I skåpen hemma står det flera småtrista, vita dessertskålar från IKEA som vi aldrig använder. Jag planterade hyacinter i några av dem till jul. När blommorna sedan vissnade kändes det trist att lägga skålarna på hög igen. Mindes då att jag ju har porslinsfärg och absolut borde ge skålarna lite personlighet så att de blir roligare att använda.
 
Vitt porslin kan man såklart även hitta billigt på loppis. Jag brukar köpa på mig koppar och muggar att måla på när andan faller på.
 
Häll ut lite porslinsfärg på ett fat. Vill man att den ska vara mer rinnig kan man tunna ut med thinner. Det gjorde inte jag.
 
Jag ville ha ett sprinklat mönster på min skål och använde därför en stor pensel med spänstig borst som jag sedan doppade i färgen. Färgen sprätte jag iväg med fingret.
 
Först gjorde jag utsidan, lät det torka lite och vände sen skålen upprätt.
 
Det gör ingenting om några prickar är lite utsmetade tycker jag. Det ska synas att det är handgjort.
 
Färdigt. Passade på att måla dit några klöverblad på en annan skål också.
 
Är man inte nöjd med resultatet är det bara att tvätta bort färgen. Har den redan torkat går det att skrapa bort. Målningen blir permanent först efter att man värmt porslinet i ugn. Det gör man efter att ha låtit färgen lufttorka i 24 timmar. Ställ sedan föremålet i den kalla ugnen och sätt temperaturen på 150°C. Låt stå i ca 35 minuter.
 
Äntligen har dina massproducerade pjäser fått lite själ. Allt tack vare dig.
 
Upp